Gratis: Picasa fotoredigering

Det her er fotoredigeringens swissarmy knife – et multiværktøj, der kan klare de fleste opgaver i en håndevending. Selvom jeg har har Adobe Photoshop – efter min mening det bedste program på markedet – så klarer jeg alligevel langt de fleste opgaver i Picasa!

Picasa er først og fremmest et fotoalbum. Den kan importere billeder fra dit kamera, fra memorykort eller fra andre enheder, og vise dem i en elegant brugerflade, der er nem at navigere i.

Men der er så meget mere: fotoredigering, online album, geotag, ansigtsgenkendelse osv.

Hvis du allerede er overbevist, så hent det her!

Redigering

Selvom vi her taler om et gratisprogram, så er det nemt at have med at gøre. Vælg dit og prøv et par af de automatiske justering: farve, kontrast osv. Der er sågar en ‘prøv lykken’-funktion, der kaster hele den automatiske palette efter dit billede!

Hvis ikke det er godt nok, så kan du bare fortryde og i stedet justere det manuelt.

Der er også en sindsygt nem funktion til beskæring, der ovenikøbet selv kommer med forslag til mulige beskæringer.

Webalbum.

Som almindelig Google-bruger (med konto) får du stillet 1 Gb til rådighed. Med billeder skaleret ned til 1600x et-eller-andet er det faktisk ret meget, og det koster minimalt at få detudbyggettil noget mere.

Så vælger man blot hvilke billeder, der skal oplastes og hvem der må have lov til at se dem.

Man kan vælge at lade sit webalbum være synkroniseret. Så vil alle ændringer man laver lokalt automatisk blive afspejlet i online versionen. Det er temmelig smart, især set i betragtning af de øvrige funktioner som pakken indeholder – og måske de fremtidige.

Geotagging

Geotagging betyder, at billedet tilføjes informationer om, hvor i verden det er taget.

Hvis ikke dit kamera selv kan tilføje disse informationer – og idag er detfaktisk kun smartphones med gps, der kan det – så har du her en nem mulighed for at gøre det efterfølgende.

Det kræver blot at du downloaderGoogle Earth, men herefter er det en leg at pege sig frem til der hvor man stod og tog billedet. Informationen gemmes og hvis der er en synkronisering til webalbum, bliver informationen også gemt her.

Ansigtgenkendelse

Har du prøvet at sidde og skulle finde billedertil konfirmationssangen eller lignende, så er her en rigtig god funktion. De første gange er man naturligvis nødt til at fortælle, hvem de forskellige personer på billedet er, men herefterer Picasa faktisk rimelig god til at genkende ansigterne og det går som en leg.

Ingen synkronisering af flere computere

Picasa er som udgangspunkt et enkeltbrugersystem, brugt på en en enkelt computer. Databasen over alle billederne ligger lokalt, men man kan dog med lidt snilde komme uden om det problem og være flere brugere om samme Picasa. Men vær advaret, det er IKKE for begyndere!

Men jeg har faktisk brug for at kunne bruge det på flere maskiner. Jeg har en lille laptop, jeg har med på ferie. Der bruger jeg dels til at læse ebøger på, dels til at gennemse mine billeder i ro og mag, og undervejs vurdere kvaliteten.

Samtidig smider jeg ofte nogle billeder op på webalbum, så familie og venner kan se billederne imens vi er afsted.

Her mangler jeg så muligheden for en tovejs-synkronisering, sådan at mine databaser lokalt var synkroniserede med webalbum. Den tidligere omtalte synkronisering er nemlig en-vejs: rettelser lokalt sendes til webalbum; rettelse i webalbum synkroniseres IKKE med den lokale version.

Der er 1GB til rådighed som standard. Det vil være mere en rigligt for de fleste, er det ikke nok, kan man betale sig fra at få mere plads. Hvis der engang i fremtiden bliver mulighed for 2-vejs synkronisering, så står jeg på listen over betalende kunder!

Trackbacks

  1. […] ud med det – og ind med Picasa. Du kan læse mere om Picasa til gratis fotoredigering på pc-mandens […]

Speak Your Mind

*